Quantcast
Channel: FRÅN AC/DC TILL ADHD
Viewing all articles
Browse latest Browse all 193

INGEN MUNKORG FÖR CUJO !!!!

$
0
0




Många hundägare (och föräldrar) har en överdriven tro på att hundar och ungar, liksom vuxna människor, klarar det mesta när det gäller kyla, sol eller värme...

Det gör de inte!

UPPDATERAR MED SYNNERLIGEN VIKTIG LÄSARINFO SOM IAF INTE JAG HADE EN SUSNING OM!

Anonym sa...

Hundar har svettkörtlar mellan tårna. Därför är det viktigt att de får kyla tassarna, gäller till exempel vid långvarig bandagering.

Det allra värsta är att man numera ser antiskällskydd användas som munkorg. Det hindrar hunden att flämta. Det här otyget kommer ifrån Ceasar Millans okunskap som spridit sig till hundaffärer i Sverige nu. Livsfarligt och dessutom djurplågeri. Ska man ha munkorg ska man ha gallermunkorg. Kan inte hunden flämta kan den snabbt bli överhettad,få hjärtproblem och dö.



Publicerar detta mail från "Tös-hundapotek" (länk längst ner)


STAY COOL! (bokstavligt talat)


Hundar och sommarvärme

En hund bör dricka 0,5 dl vatten/kg hund och dygn.
Enligt Agrias skadestatistik har 46 hundar dött i sviterna av värmeslag de senaste sju åren, i snitt cirka 7 hundar per år. Mörkertalet är stort.

Värmereglering hos hundar
Hundar kan inte reglera värme som vi människor. De kan inte svettas genom huden som vi kan. Hundar reglerar sin kroppstemperatur genom att andas ut varm luft, flämtar. Hunden andas med öppen mun och tungan brukar hänga utanför. De andas snabbt. Det brukar kallas att hunden hässjar.

Har hundar svettkörtlar?
Veterinärerna är inte helt överens. En del säger att hundar inte har svettkörtlar medan andra veterinärer säger att hundar har några få svettkörtlar. Bäst är att utgå ifrån att hundar inte har några svettkörtlar, tycker jag.

Vad är väldigt varmt för en hund?
Det finns ingen gräns för hur hög kroppstemperatur en hund med värmeslag kan få, men det finns en gräns för vad organen i kroppen klarar av, 42,8° C. Om temperaturen stiger över 42,8° C dör hunden.

Värmeslag
Ofta drabbar värmeslag hundar som får sitta länge i en bil i solsken. Även hundar som har vistats länge ute i solen men som inte har kunnat ta sig till skuggan, kan få värmeslag.
Vissa hundar är känsligare än andra för värme. Till exempel bulldog och mops, valpar, äldre hundar, överviktiga hundar, de med tjock päls, hundar med hjärtproblem, hundar som står på vissa mediciner såsom Levaxin (ämnesomsättningsförhöjande).
Det har även förekommit att hundar som badats till exempel inför en utställning och sedan fönats under en längre tid också har blivit för varma.
Under förmiddagen, när en bil står i sol/halvskugga och det är 20 grader C utomhus, kan innertemperaturen i bilen snabbt stiga till 47 grader C. Därför – lämna aldrig hunden i bilen en längre tid utan uppsikt! Hundens normala kroppstemperatur är 38-39 grader C. Vid 41 grader C mår hunden riktigt dåligt.

Symptom på värmeslag
Hässjar (hunden andas mycket hastigt, flämtande med öppen mun), dreglar, blir yr/förvirrad/vinglig, torra (klibbiga) slemhinnor i munnen, hög puls. Vid riktigt allvarliga fall, andningssvårigheter, kräkningar och koma (medvetslöshet).

Åtgärder vid värmeslag
Den viktigaste behandlingen är att sänka kroppstemperaturen.
1. Lyft hunden och lägg hunden på sidan på gräsmatta eller annan plan mark. Huvudet får inte vara högre än kroppen, ifall hunden måste kräkas. Om hunden kräks kan det täppa till andningsvägarna om hunden ligger högt med huvudet.
2. Tag hunden till skugga. Ventilation (blåst) är viktigt.
3. Om du har en febertermometer till hands, tag tempen på hunden. Viktigt att få ner hundens temperatur – sakta men säkert. Normal temp är 38.39 grader C.
4. Använd blöta handdukar, lägg dem i ljumskarna, runt huvudet/halsen, runt trampdynorna. Handdukarna måste bytas ofta och kylas ner igen. Massera gärna benen för att stimulera blodcirkulationen. Har du en Articare kylpåse i bilen (finns i vår Akutväska, Tös Hundapotek), aktivera den genom ett snabbt skakande av påsen – kylan kommer omedelbart. Viktigt att lägga en handduk/tyg på hunden först så att kylpåsen inte ligger direkt mot pälsen.
5. Isbad rekommenderas inte. Det ger sammandragning av blodkärlen och skakningar/kramper i musklerna vilket hindrar nedkylningsprocessen.
6. När kroppstemperaturen kommit ned till 39,5 grader C, sluta avkylningen av hunden. Om hunden fortsätts kylas ner kan det ge andra skador på hunden.

Varför veterinärbesök – om hunden kroppstemperatur åter är normal?
Om hunden råkat ut för värmeslag/solsting, kan inre organ, som lever och/eller njurar tagit skada. Detta kan kontrolleras via blodprov hos veterinär. Hunden kan också behöva få dropp.

Tips – förebygga värmeslag
Ha alltid vatten med dig till hunden i bilen. Ha gärna en Akutväska med också. Om du måste ha hunden ensam i bilen, se till att bilen står i skuggan och har nedvevade rutor.
Ta det extra lugnt med hundpromenader under riktigt varma dagar. Undvik promenader mitt på dagen när det är som varmast.
Undvik träning. Även extremt vältränade hundar kan få värmeslag. Chansa inte.

Sommarhälsningar, Ann Bubère, Tös hundapotek

Mina källor:
vet Anna-Karin Andersson Langren, vet Ylva Trygger, vet Christophe Bujon, Agria, Folksam, Svenska Brukshundklubben.



http://www.toshundapotek.se/se/art/ruffwear-kylvast-swampcooler.php




Våra katter Tony och Tobbe blev lindrigt sagt irriterade på "hundar hit och hundar dit" - en liten uppdatering således




Jag tackar den utmärkta sidan Kattstatus.se

http://www.kattstatus.se/index.html


En katts kroppstemperatur ligger normalt mellan 38°C och 39°C. Vid värmeslag stiger kroppstemperaturen över det normala och i allvarliga fall kan den även överstiga 41°C.

Till skillnad från oss människor kan katter inte svettas för att sänka sin kroppstemperatur. Istället måste de fukta sin päls genom att tvätta sig, eller flämta. Det sistnämnda är dock ganska ineffektivt i hög värme. Därför har katter lättare för att drabbas av värmeslag. Risken är dessutom större om katten har någon hjärtsjukdom, är gammal eller överviktig eller har någon form av luftvägsproblem, till exempel astma eller en mycket kort nos.


Katter som tidigare drabbats av värmeslag har dessutom en ökad risk att drabbas igen.



Symptom på värmeslag



* Flåsighet

* Kraftigt röd tunga

* Kraftigt rött eller blekt tandkött

* Klibbig saliv

* Slöhet

* Vinglighet

* Kräkningar och diarré (eventuellt blodblandat)

* Chock

* Koma
Vad kan jag göra om min katt fått värmeslag?
Kontakta alltid veterinären i första hand. Mät kattens kroppstemperatur i ändtarmen minst var tionde minut, för att se om kroppstemperaturen sjunker eller stiger. Börja kyla ner katten genom att fukta pälsen med ljummet vatten. Du kan även linda en kall, fuktig handduk kring katten och hålla en kylklamp mot kattens huvud.

Det är viktigt att man hela tiden övervakar kattens kroppstemperatur. Om katten kyls ner för fort eller för mycket kan den istället drabbas av för låg kroppstemperatur, vilket också är ett livshotande tillstånd.

Får man ner katten till 39°C bör man avbryta nedkylningen och istället se till att katten blir torr, så att man inte sänker kroppstemperaturen ytterligare.

Du kan också ge katten ljummet vatten eller vätskeersättning, eftersom den troligtvis lider av uttorkning.


Jessica Magnusson

Legitimerad Djursjukskötare

www.kattstatus.se

Viewing all articles
Browse latest Browse all 193

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!