Sveriges Radio 22 februari av Anders Wennersten
Efter Ekots uppgifter att internutredningen om Stockholmspolisens olagliga så kallade kvinnoregister lagts ner, kommer nu kritik från kvinnojoursorganisationen Roks.
Organisationens ordförande, Zozan Inci, menar det är viktigt att någon ställs till svars.
– Jag är förbannad. Det är förfärligt att det lagts ner för det är ett allvarligt brott mot de kvinnor som finns i registret där man beskrivit kvinnorna på ett kränkande sätt. Man har använt sig av begrepp som mytoman och psykopat och det känns inte alls bra, säger Zozan Inci.
Den nedlagda internutredningen gäller alltså Stockholmspolisens hemliga så kallade kvinnoregister med känsliga uppgifter och omdömen om tusentals kvinnor som polisanmält att de blivit misshandlade.
Registret användes i tio år och efter Ekots avslöjande i fjol fann Datainspektionen det vara olagligt.
Men chefsåklagare Eva Finné väljer alltså nu, efter ett års utredning, att juridiskt inte gå vidare för att därigenom försöka ställa någon inom polisen till svars för att registret upprättades.
– Tjänstefel är inte straffbart om det är att betrakta som ringa. Och jag har sett på det här som att det är ringa tjänstefel.
Det säger Eva Finné som samtidigt konstaterar bland annat organisatoriska brister inom polisen, vilket dock enligt henne inte kan leda till någon straffpåföljd.
– Allt som är fel är inte straffbart.
Vad Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, samtidigt är orolig för är att den nedlagda utredningen påverkar kvinnors förtroende för polisen och för andra myndigheter, säger dess ordförande Zozan Inci.
– Konsekvenserna är att unga tjejer och kvinnor som befinner sig i destruktiva förhållanden kanske avstår från att söka hjälp hos polisen.
Även Unizon, den andra stora kvinnojoursorganisationen i landet, ser det som olyckligt att utredningen läggs ner, men generalsekreteraren Olga Persson poängterar samtidigt de möjliga lärdomar som går att dra efter diskussionerna om det olagliga registret över kvinnor som anmält män för misshandel.
– Bland det viktigaste är ju också att fokusera på dem som bär det egentliga ansvaret. det vill säga männen som utsätter barnen och kvinnorna för de här hoten och kränkningarna. Och där har ju polisen väldigt mycket kvar att göra enligt vår mening.