"Varje år föder cirka 100 000 kvinnor barn i Sverige. Ungefär fyra % drabbas av den svåraste förlossningsskadan, sfinkterruptur, vilket innebär att samtliga lager från slida till ändtarm brustit – något som inte sällan leder till defekta underliv och stora smärtor. Sfinktermuskeln är den muskel som sitter runt ändtarmen och som är nödvändig för förmågan att hålla avföring. Vid en sfinkterskada brister denna muskel helt eller delvis. Främst är det förstföderskor som drabbas, och risken ökar om barnet är stort eller tas med sugklocka. Varannan kvinna som föder barn ska inte behöva acceptera att få ett defekt underliv, att i decennier efter förlossningen dras med problem som urinläckage, framfall, problem att hålla avföringen och problem med sexlivet."
Ovanstående är taget ur en motion till riksdagen av bland andra socialdemokraten Veronica Lindstrand, där man anser att nationella riktlinjer bör tas fram för att förhindra förekomsten av förlossningsskador.
Kvinnor som föder barn i Stockholm löper störst risk att drabbas av så kallad sfinkterruptur - alltså att ändtarmsmuskeln brister. En skada som ofta ger men för livet. 7,6 procent av förstföderskorna drabbas och det är den högsta siffran i Sverige, enligt statistik från Socialstyrelsen, detta skriver tidningen ETC.
Jag citerar ur två artiklar av Axel Green i tidningen Arbetaren.se
"För två år sedan slog barnmorskorna i Stockholm larm om det desperata läget inom länets förlossningsvård. Det höga antalet födslar per år, personalbrist och platsbrist ledde till en ohållbar situation både för personalen och de blivande mödrarna. Då hade det gått så långt att barnmorskorna kände sig tvungna att varna för att både personalens och patienters hälsa riskerades.
Eva Nordlund, då en av Barnmorskeupprorets grundare och nu vice ordförande i yrkessammanslutningen Barnmorskeförbundet, beskriver situationen som oacceptabel. I skarpt läge när en födande kvinna kom till sjukhuset hände det ofta att det redan var fullt.
Då presenterade Stockholms Läns Landsting det nya privata BB Sophia som lösningen på platsbristen.
Och nu läggs alltså BB Sophia ner av samma landsting, på grund av att vinsterna uteblev. De privata vinsterna alltså.
Till Dagens Industri säger Praktikertjänsts vd, Johan Fredriksson, att hela projektet byggde på en orimlig ekonomisk kalkyl och på förhand var dömt att misslyckas. Ella Bohlin, KD, landstingsråd med ansvar för förlossningsvården, anser att ansvaret vilar hos vårdentreprenören.
Men Jonas Sjöstedt anser att det är de borgerliga landstingspolitikerna som bär ansvaret.
– Man kan inte ha viktig sjukvård som är beroende av kortsiktigt vinstintresse. Sjukvården kan inte få vara till för att man ska tjäna pengar. Det är det som är skillnaden mellan vinstdriven och landstingsdriven sjukvård, säger Jonas Sjöstedt till Arbetaren."
Ni män - vill ni att era flickvänner, fruar, systrar eller mödrar ska få livslånga men av att föda barn? Eller betalar ni kanske för privat förlossningsvård?
SÄG NEJ TILL VINSTER I VÄLFÄRDEN!
Källor: Tidningen ETC, Amelia och tidningen Arbetaren, samt information taget ur en riksdagsmotion